به گزارش سلام لردگان
؛ در شرايطي که تورم کمرشکن، هزينه هاي ازدواج در سال جاري را به نسبت ماه هاي مشابه سال گذشته چند برابر کرده ، معاون اداره اعتبارات بانک مرکزي، اظهار داشته است که مصوبه افزايش سقف فردي تسهيلات قرضالحسنه ازدواج به 5 ميليون تومان محقق نشده و به اين ترتيب وام ازدواج 5 ميليوني که مدتها بود خبر از آمدنش به گوش مي رسيد، به تاريخ پيوسته است.
طرح دوفوريتي افزايش وام ازدواج به گل نشست20 فروردين سال جاري بود که رييس کميسيون اجتماعي مجلس با بيان اينکه منابع قرضالحسنه بانکها براي تامين اعتبار وام ازدواج کافي نيست، گفت: بر اين اساس مجلس طرحي دو فوريتي را براي افزايش اعتبارات وام ازدواج در دست تهيه دارد و براي رفع مشکلات وام ازدواج جوانان، تاکنون مذاکراتي با مديرکل بانک مرکزي و مديران عامل بانکهاي کشور انجام شده است. وي ادامه داد: به نظر ميرسد بانکها اعتبارات بيشتري را براي پرداخت وام ازدواج به جوانان احتياج دارند، بر اين اساس در مجلس طرح دو فوريتي در دست تدوين است تا در بودجه سال آينده، اعتبار بيشتري براي مرتفع شدن اين مشکل به منابع قرضالحسنه بانکها پيوست شود.
وام 5 ميليوني نيامده رفتاما هنوز چند روز از اظهارت رئيس کميسيون اجتماعي مجلس نگذشته بود که شهرزاد دانشمندي معاون اداره اعتبارات بانک مرکزي ضمن اعلام اين خبر که ارائه وام 5 ميليوني ازدواج محقق نمي شود تاکيد کرد: بر اساس مصوبه بعدي شوراي پول و اعتبار به لحاظ کثرت افراد در صف سامانه ازدواج و کمبود منابع قرض الحسنه بانکها، مقرر شد که بانکها صرفا در صورت داشتن منابع لازم در اين زمينه نسبت به افزايش سقف فردي وام ازدواج اقدام کنند، به عبارتي افزايش سقف فردي وام قرض الحسنه ازدواج به 5 ميليون تومان عملا تحقق نيافت.
اگر وام 5 ميلوني هم بدهند، با 5 ميليون مي توان ازدواج کرد؟در حالي وام 5 ميليوني ازدواج از چرخه کار بانکها کنار رفته است که بر فرض مثال اگر همان 5 ميليون را هم به عنوان وام به زوج هاي جوان پرداخت شود، مگر با 5 ميليون تومان چقدر از هزينه هاي ازدواج را مي توان تامين کرد. در دوره و زمانه اي که قيمت يک يخچال بيش از 10 ميليون تومان است، واقعا جاي تاسف دارد که نهادهاي مسئول حتي از پرداختن 5 ميليون تومان به عنوان وام ازدواج، اجتناب مي ورزند.
هزينه تشکيل ساده ترين زندگي مشترک چند ده ميليون مي شود؟اگر مجرد باشيد و اين روزها در فکر تشکيل خانواده، احتمالا بيش از همه به عمق فاجعه پي برده ايد. در اين دوره و زمانه که جوانان از ترس هزينه هاي زندگي از ازدواج و تشکيل خانواده فراري شده اند، اگر جواني هم پيدا شود که بخواهد قدم در مسير تشکيل خانواده بگذارد، فکر مي کنيد، چگونه بايد از پس پرداخت هزينه هاي ازدواج بربيايد. با در کنار هم قرار دادن هزينه رقم خريد حلقه، سرويس طلا، مراسم عروسي و اجاره خانه احتمالا عددي مقابل ديدگان جوان مجرد نقش مي بندد که فکر ازدواج را از ذهنش خارج مي کنيد. حساب کنيد در زمانه اي که رهن يک خانه 40 متري در پايين ترين نقطه شهر، 25 ميليون وديعه مي خواهد و کم خرج ترين عروسي در ساده ترين تالار 15 ميليون مي شود و ارزان ترين سرويس طلا 5 ميليون، خب جواني که حقوقش به سختي به 600 تا 700 تومان مي رسد، چگونه مي تواند ازدواج کند؟
ازدواج
حال فکرش را بکنيد در اين ميان مسئولان حتي حاضر نيستند که 5 ميليون از اين هزينه هاي چند ده ميليوني را به عنوان وام ازدواج در اختيار جوانان قرار دهند و در عين حال از سياست هاي تشويقي جوان براي ازدواج سخن مي گويند.
جهيزيه هاي 50 ميليوني و وام 5 ميليوني پر کشيدهزماني تبعات فاجعه بيشتر رخ مي نمايد که نگاهي هم به هزينه هاي خريد جهيزيه بيندازيم. پس از تغييرات نرخ دلار در نيمه دوم سال گذشته، قيمت لوازم خانگي با رشدي ناگهاني، 3 برابر نرخ پيشين شد و اين روزها کار به جاي رسيده که قيمت يخچال فريزر در بازار تهران مرز 12 ميليون را هم درنوريده است.
خب شما حساب کنيد يک پدر چطور مي تواند از پس پرداخت هزينه هاي خريد جهيزيه براي دخترهايش برآيد؟ مگر يک کارمند چه درآمدي دارد که بخواهد چنين مبالغي را براي خريد جهيزيه دخترهايش بپردازد. حال در اين ميان وام ازدواج با کاهش 2 ميليوني به 3 ميليون تومان رسيده است. کسي نيست بگويد آخر با 3 ميليون تومان يک دختر جوان مي تواند از پس خريد چند قلم از جهيزيه اش بر بيايد و در اين ميان اگر بخواهد ازدواج کند با اين هزينه هاي تهيه جهيزيه تکليفش چيست؟
ازدواج هايي که به دليل مسائل مالي به طلاق مي انجامنداتفاق ديگري که در اين ميان افتاده اين است که زوج هايي که به تازگي وارد زندگي مشترکش شده اند ، وقتي با اين هزينه هاي کمرشکن روبرو مي شوند، در برخي از موارد تصميم مي گيرند که فرار را بر قرار ترجيح دهد. به همين دليل هم هست که در سالهاي اخير طلاق در سالهاي ابتدايي شروع زندگي مشترک، تا به اين اندازه افزايش پيدا کرده است.
اين اتفاق شايد بسيار بدتر از افزايش سن ازدواج باشد چون افزايش طلاق باعث مي شود که زوج هاي باقي مانده از اين زندگي هاي گذشته در جامعه با آسيب هاي بسياري روبرو شوند و طلاق براي آنها آغازگر تراژدي تازه اي باشد.
با اين وضعيت چطور مردم به ازدياد نسل فکر کنند؟ماجراي کاهش زاد و ولد مسئله اي است که در ماه هاي گذشته بسيار مورد بحث کارشناسان قرار گرفته است، تا آنجايي که باعث شده جامعه شناسان از بحران رشد منفي جمعيت در کشور سخن بگويند. اما مسئله اي که بيش از همه باعث شده زوج هاي جوان از فرزند آوري آن هم بيش از يک فرزند، فراري باشند هزينه هاي بالاي زندگي اين روزها است.
خب با اين وضعيت حقوق کارمندان و هزينه هاي زندگي چطور مي توان از زوج هاي جوان انتظار داشت که بيش از دو فرزند را به دنيا بياورند و در اين ميان سياست هاي تشويقي جميعت بيش از هر چيز بايد به کاهش هزينه هاي زندگي و افزايش درآمدها بينجامد تا زوج هاي جوان به سمت زاد و ولد و ازدياد نسل گرايش پيدا کنند.
کسي به فکر جوانان نيستدر اين ميان ناگفته پيدا است که اگر کسي قرار باشد براي مشکلاتي که دامنگير جوانان جامعه اي که 60 درصد از جمعيت کل کشور را تشکيل داده اند شده، فکري بکند بايد پيش از هر چيز فکري به حال ارتباط درآمدها و هزنيه هاي زندگي بکند که اين روزها نفس زندگي را به شماره انداخته است.